| BLOG-ISH ITEM – DAGBOEK | New Adult brainstorm bij Uitgeverij Zomer & Keuning

| BLOG-ISH ITEM – DAGBOEK | New Adult brainstorm bij Uitgeverij Zomer & Keuning

Twee weken terug kwam een oproep op de facebookpagina van Zomer & Keuning; je kon je opgeven voor een New Adult brainstorm. Ik ben natuurlijk METEEN achter de pc gedoken om een heerlijke, enthousiaste mail op te stellen want ik wilde hier wel ontzettend graag naartoe gaan. Voor mijn gevoel had ik namelijk naast een hoop enthousiasme over dit genre ook nog wel wat input wat ik kwijt kon bij zo’n brainstorm.

Maandag 10 april was de dag dat de mensen die mochten komen, mail konden verwachten. Ik ben de tel kwijtgeraakt met hoe vaak ik mijn inbox wel niet ververst heb die dag totdat het verlossende mailtje kwam waarin stond dat ik mocht komen, YAY! haha..

Gisteren was dan de dag dat ik afreisde naar Utrecht, waar ik vooraf nog afsprak met een paar vriendinnen van me om even gezellig bij te kletsen (zo jammer dat veel van m’n vriendinnen die ik via het boekenwereldje leerde kennen, zo ver weg wonen waardoor je elkaar niet veel ziet IRL). Kwante kwam ook al eerder naar Utrecht (ze zou me oppikken zodat we vanaf CS samen naar het kantoor konden rijden) dus ik heb ook met haar nog even gezellig IRL kunnen bijkletsen.

Deze boekjes had Kim meegenomen voor me. Die gaan t.z.t. verloot worden via de blog. SIDE-NOTE: ZE ZIJN GESIGNEERD, yes! Deze foto maakte ik tijdens het wachten met Kwante bij de Starbucks. Het is maar goed dat ik geen Starbucks hier in de buurt heb want A. ik zou binnen no-time blut zijn want jezus wat is het duur! en B. ik zou nog sneller kilo’s bijkomen, want ze hebben er veel te lekker spul om te eten en drinken haha.

Om 14.30 vertrokken we richting het kantoor onder het, somswat irriterende, pratende gezelschap van Google Maps welke ons netjes vlak voor 14.45 liet aankomen bij de parkeergarage waar we Kwante’s witte monstertje kwijt konden.

Binnen stonden al een paar meiden te wachten bij de receptie en we werden doorgestuurd naar de 1e verdieping, waar we erachter kwamen dat wij de laatsten waren die nog moesten arriveren, oeps haha. We werden met z’n allen over de afdeling van Zomer & Keuning geleid (WAT EEN HOOP BOEKEN. OVERAL waar ik keek waren de wanden tot aan het plafond gevuld met boeken in de kasten, zo gaaf! Ik kreeg er al meteen een heerlijk sfeer-gevoel van). Zo leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen.

We werden naar een gezellig uitziend vergader kamertje gebracht waar we kennis mochten maken met een aantal mensen van de marketing afdeling, die deze brainstorm georganiseerd hebben. De tafel was echt volgebouwd met zoveel leuke en lekkere dingen, iedereen keek zich de ogen uit!

READY,SET…GO!
Dagmar neemt het voortouw en begint met een korte introductie, waarna een voorstelrondje volgt waarin iedereen even kort wat meer over zichzelf verteld. Elke keer dat ik aan het woord ben, heb ik het gevoel dat ik zo rood als een tomaat ben en peentjes zweet haha, praten in gezelschap is nog steeds een hele uitdaging voor me, ondanks dat ik me wel behoorlijk actief kan uiten.

Het is leuk om te zien dat er een divers groepje meiden/vrouwen zit, van verschillende leeftijden en ook soms hele verschillende ideetjes over het lezen van boeken en alles wat erbij komt kijken. Hierdoor krijgen de mensen van Z&K denk ik wel een breed scala aan informatie op ze afgegooid haha. Arme Jesse heeft zich volgens mij lam getypt achter de laptop om alles bij te kunnen houden van wat wij er allemaal uitflapten hihi.

De tafel stond vol met de meest uiteenlopende lekkere hapjes. We werden voorzien van drinken en deze superschattige kleine taartjes!!!

Dagmar trapte hierna af met een aantal VRAGENRONDJES waarin iedereen om de beurt kon aangeven hoe ze over het desbetreffende onderwerp dachten. Tussendoor kwam de redactrice de kamer binnen en sloot zich aan bij onze brainstorm, superleuk!
– Zo kwam er bv. uit dat onder ons gezelschap e-books vaak meer gelezen worden als fysieke boeken, ondanks dat de meesten wel de voorkeur voor een fysiek boek gaven. Velen zitten met een serieus ruimte gebrek en dan zijn e-books wel een ideale oplossing ja.
– ‘welke new adult was je eerste?’ kwam aan bod (hier wist ik overigens uitgebreid antwoord op te geven haha. Ik weet nog precies welke mijn eerste was, allemaal dankzij vriendinnetje Kimberley, en deze zijn tot op de dag van vandaag nog steeds een van m’n favorieten: de Ten Tiny Breaths serie van K.A. Tucker)
– iedereen vertelde een beetje over hun collectie (ik werd vol bewondering aangekeken toen ik vertelde hoeveel boeken ik in huis had haha terwijl ik zelf stiekem vaak denk: ik wil nog zoveel meer, het is nooit genoeg hahaha) maar ook hadden we het erover hoeveel je leest per jaar waarbij de antwoorden ook heel erg uiteen lagen.
‘heb je nog aanraders/favorieten?’ kwam ook nog voorbij natuurlijk en dit was vooral het moment waarop ik zat te wachten; Hier ging ik natuurlijk helemaal los hahaha

We hebben echt enorm veel ONDERWERPEN aan bod laten komen. We hebben zoveel gekletst, dat ik gewoon niet overal op in kan gaan want dan wordt de post echt Te lang haha. Bookish items kwamen aan bod, we hadden het over promotie en het aandacht geven van NA binnen Nederland. Ook kregen we interessante dingen te horen over het werk van de marketing afdeling alsook de werkzaamheden van een redacteur en de ‘Waarom…’ achter beslissingen die gemaakt worden wat betreft welke boeken vertaald worden, waarom voor een bepaald soort cover omslag gekozen wordt, waar dan precies naar gekeken wordt, en hoe er ingespeeld wordt op de Nederlandse markt en hoe de NL markt vaak anders is als de Amerikaanse markt bv, etc. We kregen nieuwtjes te horen over nieuwe vertalingen alsook andere plannen over de toekomst. Kortom; er kwam zoveel aan bod en het was allemaal gewoon heerlijk om over te praten, discussiëren of gewoon om naar te luisteren! Ik voelde me echt helemaal op mijn plek daar aan de tafel hihi.

New Adult BEKENDER MAKEN IN NEDERLAND
In boekenwinkels staan ze bij de ene winkel tussen de Young adult boeken, bij de ander tussen de romans, maar een echt Eigen plekje hebben ze niet jammer genoeg. Sommige winkels hebben zelfs helemaal geen new adult boeken *snik snik*.
Het New Adult genre zou voor ons gevoel gewoon nog veel meer aandacht online alsook in de boekenwinkels moeten krijgen. Ten eerste zodat ook de werknemers in boekenwinkels lezers boeken kunnen aanraden van dit genre waar dat nu nog vaak niet gebeurt omdat de boekenwinkel-medewerkers er vaak zelf nog niet veel bekendheid mee hebben (uitzonderingen daargelaten). Maar ook gewoon omdat deze boeken zo ontzettend gaaf zijn om te lezen en ze dus echt een plekje verdienen. De boeken zijn gewoon voor een heel breed lezers publiek en vele mensen weten dat vaak niet. Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt, want te veel mensen lopen deze gave boeken nog vaak (onbewust) mis!

HOE KRIJG JE DAT NU VOOR ELKAAR ALLEMAAL, meer bekendheid voor het NA genre?
Iedereen aan tafel had wel genoeg ideetjes over. Moet NA misschien niet een geheel andere naam krijgen omdat het gewoon voor een heel breed publiek is? Meer promoten via bloggers, social media etc? Een hoop vragen werden gesteld en beantwoord en er werd volop gediscussieerd. Naast onze eigen input was duidelijk dat Z&K er zelf ook al druk mee bezig was om te bedenken hoe ze NA beter bekend krijgen onder de Nederlandse lezers, dus het was heel leuk om de koppen bij elkaar te steken met z’n allen en te kijken wat iedereen nu eigenlijk kon doen ermee.

 • Redactrice Monique kwam zelf met een heel goed voorstel bv. waarbij ik mezelf even heel stom voelde vanwege het feit dat ik het zelf nog niet eerder deed terwijl het eigenlijk weinig moeite kost om te doen: reviews plaatsen op Bol.com. Want zoals zij zelf al zei: een lezer gaat in de meeste gevallen eerst kijken op bol.com en erna pas verder zoeken naar meer inhoudelijke informatie zoals recensies van bloggers e.d. Maar webshops zijn meestal hetgeen waar ze als eerste terecht komen. En toen dacht ik inderdaad terug aan mijn eigen koopgedrag en het klopt ja, als ik op bol ben, en ik ben er vaak hihi… dan kijk ik ook altijd bij de reviews van boeken en vaak denk ik ook: He, wat jammer dat er nu geen reviews staan. En het is eigenlijk maar een kleine moeite om, als je recensies schrijft, dit ook even op de bol site te delen toch?Veel boekhandel medewerkers raadplegen bol bv. ook, naast de folders die ze krijgen van Uitgevers, als ze hun collectie willen aanvullen met nieuwe boeken. Boeken waar dan reviews bij staan is altijd een pluspunt, want het kan iemand net even een extra zetje geven om het boek binnen te halen.
 • FACEBOOK GROEP. Social media bestaat uit meerdere platforms waarmee je ontzettend veel mensen kunt bereiken en dus zeker ook mede-boekenliefhebbers. Groepen zijn tegenwoordig enorm populair omdat je een bepaalde informatie van dingen die je leuk vind op 1 plek terug kunt vinden. Mede-blogger Kwante kwam met de tip om een New Adult groep te starten en gisteravond nog maakte Dagmar een groep aan, yay! De groep heeft ondertussen al 100en leden, dus dat zegt wel al genoeg toch: NA is populair! Maar natuurlijk willen we heel graag nog meer mensen bereiken dus ik zou zeggen: als je nog geen lid van de groep bent; meld je gezellig aan om op de hoogte te blijven van nieuwtjes binnen NA land, maar ook om gewoon gezellig met mede lezers te kletsen over je favoriete boeken, etc! Klik op onderstaand plaatje om doorgestuurd te worden naar de facebook groep!

Ik vond het ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de medewerkers van Z&K zelf ook waren. De redactrice kwam dus ook erbij zitten en luisterde aandachtig mee, vertelde zelf ook een hoop en vroeg ook veel door op onze input. Ze was oprecht geïnteresseerd in wat we te vertellen hadden, hoe wij zelf alles ervaren als lezers zijnde, etc. Dagmar en Thyrze, de organisators en medewerkers van de marketing afdeling, waren ook al zo heerlijk enthousiast en hebben het zo leuk gedaan allemaal!

GOODIEBAG.
Als ze je aan het eind van de middag dan ook nog verwennen met een super gaaf gevulde goodiebag ben je er wel echt even stil van hihi.. Ik heb de goodiebag op mijn gemakje vanochtend opengemaakt en het is zo leuk allemaal! Van een geweldige hartvormige Z&K mok (ik HOUD van mokken guys dus mijn hartje ging zeker sneller kloppen) tot een hele gave magnetische boekenlegger (ook boekenleggers zijn een grote zwak van mij en deze legger is zoooo leuk!), de novella van MISSCHIEN NOOIT(omg yesss ik kijk zo uit naar dit verhaal!) en superleuk promo materiaal, verpakt in een totebag (ook daar heb je er nooit teveel van, toch? precies!)


Naast de gevulde goodiebag mochten we OOK nog een boek uitzoeken welke met stapels op de tafels lagen tijdens de brainstorm (zoals ik al zei; we zijn echt zo erg verwend geworden haha).

Mijn oog viel direct op een specifiek boek van Colleen Hoover haha – OPRECHT, haar laatst uitgekomen vertaling bij Z&K. Een tijdje terug keek ik al de serie via YouTube en was ik verkocht. Ik wilde het boek ontzettend graag lezen, dus onwijs tof dat ik hem mee naar huis kon nemen. Ik ben ook OPRECHT fan van deze prachtige cover. Waar velen gisteren de voorkeur dus gaven aan de meer sexy covers toen we het over covers hadden, viel mijn oog juist meteen op deze cover. De prachtige sfeerbelichting in de foto vind ik zo mooi, houd ik echt van! En dan nog in combinatie met het stelletje waarvan je een hele romantische indruk krijgt zonder dat je ook teveel van hun complete uiterlijk ziet waardoor er nog genoeg eigen fantasie in gestopt kan worden tijdens het lezen.

Ik kan de uitgeverij niet genoeg bedanken vanwege het feit dat ik erbij mocht zijn. We hebben over zoveel gepraat en gebrainstormd dat ik een 5000 woorden tellende post zou kunnen schrijven haha. Ik vond het zo leuk om mee te mogen denken, mijn mening te mogen geven (ik moest mijn enthousiaste zelf soms wel Echt even op de rem zetten haha) en het gevoel te hebben dat ik wat heb mogen bijgedragen.

Ik ben onwijs benieuwd naar de toekomst van New Adult binnen Nederland en Z&K gaat hier al snel echt een enorme stap mee maken binnen onze Nederlandse boek community! Naast hun al bestaande sterke auteurs, waar nog nieuw materiaal van komt zullen er ook zeker nog nieuwe auteurs bijkomen in de collectie dus daar kijk ik al ontzettend naar uit!

Zelf zal ik natuurlijk ook zoveel mogelijk gaan promoten en mede-lezers die er nog niet bekend mee zijn, bekend gaan maken met boeken binnen dit genre. #IkPromootNewAdultInNL

7 Comments

  1. Author

   Leuk om te horen:) Het was inderdaad ook echt ontzettend tof! NA is een favoriet genre van me dus om dan met een uitgeverij mee te mogen denken is superleuk en ze hadden het geweldig georganiseerd <3


 1. Wat een heerlijk enthousiast verslag! Zo te lezen heb je een heel gezellige dag gehad 😀 Zelf lees ik geen New Adult – dus ik heb de Facebook groep direct verlaten, sorry! – maar ik vind het heel tof dat er geprobeerd wordt om dit genre beter op de kaart te zetten.
  Marcia onlangs geplaatst…Wat het betekent om een Belgische boekblogger te zijnMy Profile

 2. Oh my, dit is zo herkenbaar, ik zat zelf al aan de 1000 woorden toen ik dacht: maar ik kan nog zoveel vertellen! Ik word meteen weer net zo enthousiast van jouw verslag, en veel plezier met Oprecht! Heb je de serie al gekeken?

 3. Hahaha. “Heb je nog aanraders?” Tja, als ze die vraag aan jou stellen kunnen ze er natuurlijk best meteen een Brainstorm-weekendje van maken. 🙂 Wat leuk voor je dat het zo’n toffe dag is geworden. Oh en Starbucks is inderdaad een ramp. Ik lust geen koffie maar als ik in het Station van Antwerpen wat langer op mijn vriendin moet wachten dan doe ik dat graag met een boek en hun Chai Latte of Strawberry & Cream. Hmmmm
  zwartraafje onlangs geplaatst…Monthly Monday Book ShelfieMy Profile

 4. Leuk om te lezen. Ben heel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren rond New Adult. Wij gaan in de winkel vast beginnen met wat meer titels op voorraad te nemen en ze dan ook bij elkaar te zetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge