| RECENSIE – Young adult/Retelling | Wintersong van S. Jae-Jones

| RECENSIE – Young adult/Retelling | Wintersong van S. Jae-Jones

Wintersong Book Cover Wintersong
S. Jae-Jones
young adult, fantasy, retelling
Thomas Dunne
7 februari 2017
hardcover
436

Beware the goblin men and the wares they sell.

All her life, nineteen-year-old Liesl has heard tales of the beautiful, mysterious Goblin King. He is the Lord of Mischief, the Ruler Underground, and the muse around which her music is composed. Yet, as Liesl helps shoulder the burden of running her family’s inn, her dreams of composition and childish fancies about the Goblin King must be set aside in favor of more practical concerns.

But when her sister Käthe is taken by the goblins, Liesl journeys to their realm to rescue her sister and return her to the world above. The Goblin King agrees to let Käthe go—for a price. The life of a maiden must be given to the land, in accordance with the old laws. A life for a life, he says. Without sacrifice, nothing good can grow. Without death, there can be no rebirth. In exchange for her sister’s freedom, Liesl offers her hand in marriage to the Goblin King. He accepts.

Down in the Underground, Liesl discovers that the Goblin King still inspires her—musically, physically, emotionally. Yet even as her talent blossoms, Liesl’s life is slowly fading away, the price she paid for becoming the Goblin King’s bride. As the two of them grow closer, they must learn just what it is they are each willing to sacrifice: her life, her music, or the end of the world.

“Uitgevers, waar wachten jullie op?
Haal die vertaalrechten binnen en jullie hebben een succes in handen!”

Dat was het eerste wat ik dacht na het uitlezen van Wintersong, terwijl de tranen nog vastgeplakt zaten op mijn wangen en mijn man me probeerde te troosten – ik lag al in bed toen ik dit boek uitlas. Zo fout, normaal verberg ik mezelf het liefst tijdens emotionele reads. Dus bij deze ben JIJ al gewaarschuwd voor wat komen gaat haha. Zorg dat je alleen bent tijdens de laatste hoofdstukken hihi. 

Haar hele leven hoorde Liesl verhalen over de Goblin Koning. Hij is de heerser van de Underground. Hij is haar inspiratie waar ze muziek over schrijft. Als haar zus Kathe terecht komt in de Underground, tussen de goblins is Liesl vastbesloten haar te redden. Ook als dit inhoudt dat ze zichzelf moet opofferen en moet trouwen met de Goblin Koning.

Als klein meisje speelde Liesl samen met de Goblin Koning, maar dat is al vele jaren geleden en ze heeft moeite om hem terug te vinden in de volwassen man waar ze nu mee gedwongen wordt te trouwen. Maar terwijl ze in Underground is, vind ze haar ware Ik en valt ze tegelijkertijd keihard voor de man onder het oppervlak. Maar ook wordt haar heimwee naar huis en haar geliefden boven de grond steeds groter.

Als hun gevoelens ontwikkelen en ze steeds dichter naar elkaar toe groeien, komen Liesl alsook de Goblin Koning voor moeilijke keuzes te staan. Keuzes worden gemaakt met desastreuze gevolgen die je niet ziet aankomen. Ik heb het niet droog gehouden bij dit boek.. Ye be warned 😉 

..|SETTING|..
De setting is echt geweldig. Zowel de wereld boven de grond als Underground zijn stuk voor stuk ‘magische’ plekken die je maar al te graag bezoekt in je fantasie tijdens het lezen alsook erna nog. Underground was precies zoals ik het me voorstelde; donker, modderig, met momenten gevaarlijk en vol met rare wezens. Ik vond het heerlijk om deze nieuwe plekken te leren kennen en kreeg er gewoon geen genoeg van!

..|PERSONAGES|.. 
Laten we beginnen met de Goblin Koning zelf. Wat een pracht exemplaar van een personage! Dit personage was enorm boeiend en mysterieus van begin tot eind. Ik wilde alleen maar meer lezen over hem en toen het eind kwam was het ook erg moeilijk voor me om afscheid te nemen van deze wereld en personages.

Oké met momenten kreeg ik soms whiplash bij dit personage omdat hij naast het zijn van de Goblin Koning; wreed, achterbaks en meedogenloos ook de persoon laat doorschemeren die hij was toen hij vroeger met Liesl danste en muziek maakte. De mens die hij was voor hij Goblin Koning werd. Don’t get me wrong.. Ik vond het geweldig om twee kanten van hem te zien, maar wauw soms switchte zijn persoonlijkheid wel echt snel haha.

“But remember, Elisabeth, our childish games are behind us now.” Those wolf’s eyes glittered. “When I play, I play for keeps. Should you fail to bring your sister back to the world above by the next full moon, she will be lost to you forever.”

De mens die hij ooit was. Dat is de persoon waar je helemaal voor valt, net als Liesl. Hij laat je zwijmelen, hij laat je blozen en heeft je hot & steamy binnen enkele seconden, prr 😉 Dit personage raakte me gewoon op meerdere manieren en ik wilde geen afscheid nemen. Waarom hebben boeken eindes? Waarom kunnen we niet gewoon oneindig blijven doorlezen over zulke geweldige personages? Wat de auteur allemaal in dit ene personage laat zien is dus echt een knap staaltje schrijfwerk!

wintersongLiesl. Het vrouwelijke hoofdpersonage. Ondanks dat ik haar niet zo interessant vond als de Goblin Koning, was ze voor mij toch wel echt een personage waar ik heel graag over las. Ze groeit op in een familie, omringd met liefde maar tegelijkertijd wordt ze met bepaalde dingen op de achtergrond gehouden. Haar kleine broertje Josef is ‘the genius’ in de familie als het aankomt op muziek spelen, en hierdoor werden Liesl’s muzikale talenten nooit erkend.

En waar Liesl’s zus, Kathe, een schoonheid is die altijd aandacht krijgt van anderen is Liesl maar ‘eenvoudig en normaal’ – haar eigen woorden. Liesl heeft dus regelmatig momenten van jaloezie richting haar broertje en zus wat te begrijpen is. Maar ondanks die momenten van jaloezie, wat haar een heel realistisch personage maken, is ze tegelijkertijd ontzettend liefdevol in haar relaties met haar familie. De familiebanden vond ik erg mooi en voelen heel realistisch aan!

In Underground vind ze zichzelf terug, het meisje wat ze altijd had willen zijn maar waar ze nooit de kans voor kreeg. Ze kan eindelijk een keer voor haarzelf kiezen en egoïstisch zijn. Haar transformatie is prachtig geschreven. Je ziet haar helemaal opbloeien! Maar tegelijkertijd blijft ze haar familie dan ook weer vreselijk missen en wordt ze verscheurd tussen het gelukzalige gevoel wat ze heeft in Underground bij de Goblin Koning en de pijn die de beslissing met zich meebracht waardoor ze voor altijd in Underground moet blijven. Of ik dezelfde keuzes had gemaakt als Liesl? Ik denk van niet.. Maar dit is wel een realistisch personage, waar je van gaat houden juist door de beslissingen die ze maakt!

..|ROMANCE|..
Tja, de romance mag niet vergeten worden natuurlijk. De romance is echt amazing beschreven! Vol met muziek, intens en genoeg momenten vol met sexy-ness *wink wink*. Een romance vol angst, verdriet en pijn. Het voelde zo Echt! Dit is hoe je een geloofwaardige romance schrijft! – Ik zucht even van gelukzaligheid, zucht..

“Me,” I said, a little more loudly. “Why me?”
“Why not you?” he returned. “Why not the girl who played her music for me in the Goblin Grove when she was a child?”

I had waited for this my entire life, I realized. Not to be found beautiful-but desirable. Wanted. I wanted the Goblin King to claim me as his own.

..|SCHRIJFSTIJL|..
Ook de schrijfstijl heb ik niks op aan te merken en was gewoon ontzettend goed en prettig om te lezen. Ik kon de setting bv. he-le-maal voor me zien, want alles wordt ontzettend visualiserend geschreven en dat verdiende dit boek ook echt. Maar ook de juiste ontwikkeling van zowel personages, verhaal als romantiek is gewoon heel mooi geschreven. – alles klopt gewoon!

..|CONCLUSIE|..

Dit boek heeft me echt geraakt. Een boek waarbij ik een warm,gelukkig gevoel vanbinnen krijg als ik er aan denk. Een boek wat zich in het diepste kamertje van mijn hart verstopte om er nooit meer uit te komen. Ik las dit boek uit terwijl de tranen over mijn wangen stroomden. Van geluk, van verdriet.. Maar de conclusie blijft: Het is een prachtig, ontroerend en bijzonder verhaal wat me altijd bij zal blijven.

Ik begreep dat er nog een sequel of companion novella komt, dus ik kan niet wachten! In principe wordt het verhaal in dit boek afgesloten, maar mijn god wat blijf ik smachtend achter.. Ik wil zoveel meer!

Nieuwsgierig geworden of dit boek jou ook ligt? Lees het boek en vind het antwoord! En geniet dan ook meteen van die mooie cover wat je dan op de kast kunt zetten, wauw!

 

2 Comments

  1. Die cover alleen al doet me zin krijgen om dit boek in huis te halen. Als ik begin te huilen tijdens het lezen krijg ik echter meestal te horen … “Ben je nu aan het huilen met een boek? Je weet toch dat dat niet echt is hé …”. Grrrrr
    zwartraafje onlangs geplaatst…DIY #12My Profile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge