| RECENSIE – paranormal romance | A Touch of Crimson van Sylvia Day

a Touch of Crimson Book Cover a Touch of Crimson
#1 Renegade Angels
Sylvia Day
paranormal romance
headline uk
27 september 2012
paperback
372

Adrian Mitchell is an angel of immense power and an insatiable desire for the one woman he can't have. The head of an elite Special Ops unit of the Seraphim, his task is to punish the Fallen - angels who have become vampires - and command a restless pack of indentured lycans.

But Adrian has suffered his own punishment for becoming involved with mortals - losing the love of his life again and again. Now, after nearly two hundred years, he has found his beloved Shadoe, her soul once more inhabiting a new body with no memory of him. This time he won't let her go.

With no memory of her past as Shadoe, Lindsay Gibson only knows she can't resist her fierce attraction to the smouldering, seductive male who crosses her path. Swept into a dangerous world of tumultuous passion and preternatural conflict, Lindsay is soon caught in the middle between an angel lover, an estranged vampire father, and a full-blown lycan revolt. There's more at stake than her love and her life - this time she could lose her very soul...

Zoals één van mijn favoriete auteurs eens zei: “I’m a paranormal girl at heart”. Daar kan ik me dus enorm goed in vinden haha. Ik houd echt heel erg van paranormale boeken en het liefst gecombineerd met een sexy schrijfstijl. Zo komen hier regelmatig paranormal romance boeken voorbij op de blog. Vandaag ga ik een recensie schrijven van een paranormal romance boek geschreven door niemand minder dan Sylvia Day.

Haar Crossfire boeken vond ik geweldig, boek 1 t/m 3 dan vooral! Want ik moet eerlijk bekennen dat ik boek 5 nog steeds moet lezen, omdat boek 4 me stiekem wel tegen gevallen was. Ook las ik al een aantal stand alone boeken van haar die me weer erg goed bevallen zijn. a Touch of Crimson stond al lang op mijn wishlist. Want het is Sylvia Day en het is paranormaal: Engelen, vampiers en lycans en die combinatie intrigeerde me enorm. Afgelopen oktober in London kocht ik hem eindelijk en in januari las ik hem. Vol verwachtingen begon ik aan dit boek.. Wist het mijn hart te winnen?

Voor ik verder ga met de recensie ga ik jullie de glossary laten lezen zodat je al vooraf een idee krijgt van wie ‘wat’ is. De glossary is dus eigenlijk gewoon een kleine samenvatting/beschrijving van de paranormale wezens die voorkomen in het boek. Het zorgt ervoor dat je een beeld krijgt van de indeling/rangen van de wezens en de wereld maar zo heeft het mij ook enorm geholpen met de visualisatie van het uiterlijk van de personages. Erg fijn dus dat dit voor het verhaal begint te vinden is voor de lezer.

..|GLOSSARY|..

SERAPHIM..the highest rank of angel in the angelic hierarchy.

WATCHERS.. two hundred seraphim angels sent to earth at the beginning of time to observe mortals. They violated the laws by taking mortals as mates and were punished with an eternity on earth as vampires with no possibility of forgiveness.

CHANGE..the process a mortal undergoes to become a vampire.

FALLEN.. the Watchers after the fall from grace. They have been stripped of their wings and their souls, leaving them as immortal blood drinkers who cannot pro-create.

VAMPIRES.. a term that encompasses both the Fallen and their minions.

MINION.. a mortal who has been Changed into a vampire by one of the Fallen. Most mortals do not adjust well and become rabid. Unlike the Fallen, they cannot tolerate sunlight.

SENTINELS.. an elite special ops unit of the seraphim, tasked with enforcing the punishment of the Watchers.

NEPHALIM.. the children of mortal and Watcher parents. Their blood drinking contributed to and inspired the vampiric punishment of the Fallen.
(“They turned themselves against men, in order to devour them” – Enoch, 7:13)
(“No food shall they eat: and they shall be thirsty”- Enoch, 5:10)

LYCANS.. a subgroup of the Fallen, who were spared vampirism by agreeing to serve the Sentinels. They were transfused with demon blood, which preserved their souls but made them mortal. They can shape-shift and procreate.

..|SETTING|..

De elementen in het boek zijn gaaf: de aanwezigheid van de Engelen, de vampiers en lycans. Ook de opzet van alles vond ik interessant. Er werd uitgelegd hoe vampiers ontstaan zijn en wat dan bv. de taak is van de Sentinels. Ook wordt er ingegaan op ‘het maken van een nieuwe vampier’. Dit is soortgelijk aan de manier waarop Nalini Singh het ook schrijft in de Guild Hunter serie, maar ik vond het in dit boek niet altijd even lekker uit de verf komen. Het voelde soms een beetje aan als ‘too much’.

Verder heeft het boek sowieso veel overeenkomsten met bv. de Guild Hunter serie van Nalini Singh. En omdat ik die al eerder gelezen heb en ik die serie onwijs GAAF vind, denk ik dat dit boek misschien vooraf al gedoemd was voor mij. Ik bleef maar overeenkomsten tegenkomen en tegelijkertijd miste ik de krachtige schrijfstijl/ontwikkeling vh schrijven die Nalini wel laat zien in Guild Hunter en ik hier toch wel miste. Nu zitten er vaker wel bepaalde overeenkomsten in verschillende paranormal romance series. Maar normaal weet een auteur er toch wel echt zijn/haar eigen ding van te maken en ik heb gewoon echt heel erg het gevoel dat Sylvia dat dus niet heeft gedaan. Dat het gewoon een slappe copy-cat versie is van al eerder verschenen series binnen dit genre.

..|PERSONAGES|..

Lindsay. Lindsay moet overkomen als een bad-ass personage wat haar eigen mannetje weet te staan. Maar ik voel het gewoon niet? Misschien is er wel wat mis met me? Ik weet het niet haha. Maar personages als Aelin uit throne of glass of Elena uit Guild Hunter behoren tot mijn favorieten en bij hun voelde ik bv. echt meteen een sterke persoonlijkheid. Voor mij voelt Lindsey oppervlakkig aan en had ze als personage zijnde beter uitgewerkt mogen worden.

Adrian. Hij is fysiek alles waar je gek van wordt in de meest positieve zin mogelijk. Vooral in de combinatie met zijn vleugels. WMaar qua karakter is hij twijfelachtig. Waarom? Daar ga ik zo meteen nog verder op in als ik het over de romance ga hebben. Hij is de leider van de Sentinels en dat maakt hem een bad-ass alpha male en dat weet Sylvia dan ook mooi neer te zetten. Hij is een echte pilaar en vertrouwenspersoon voor de andere Sentinels en ook dat gedeelte van zijn karakter weet Sylvia sterk neer te zetten. Maar zijn romantische kant zorgt ervoor dat je toch vraagtekens zet.

a touch of crimson

Bijpersonages. Syre, de leider van de vampiers, vond ik interessant en zou ik graag nog meer over willen lezen. En dan had je nog Elijah, een lycan, waarvan al snel duidelijk is dat er nog meer voor hem weggelegd is. Daarnaast vind ik zijn vriendschap met Lyndsey erg leuk en zou ik daar stiekem toch nog wel wat meer over willen lezen. Gezien de manier waarop het boek eindigt, welke ook een heftige impact op Elijah heeft, blijf ik wel echt heel nieuwsgierig naar meer van dit personage.

..|ROMANCE|..

Het beschrijven van de aantrekkingskracht tussen de personages is typisch Sylvia vind ik: HOT & SIZZLING en daar heb ik dan ook niks op aan te merken. Maar toch voelt de romance zelf over-all voor mij ongeloofwaardig. Ik snap dat Adrian Shadoe’s ziel herkent en Lindsay op haar beurt ook daardoor meteen een connectie met hem heeft omdat Shadoe’s ziel in Lindsay’s lichaam zit.

Maar hun ontmoeting voelde gewoon een beetje raar voor mij. De manier waarop zij reageert en gewoon zomaar meegaat met een wildvreemde man, ook al heeft ze een enorme aantrekkingskracht die niet te verklaren is. Dit zorgde al voor een ongeloofwaardige start van de romance en eerlijk gezegd is die na het uitlezen van het boek niet veel veranderd voor mijn gevoel.

Want naar mate het verhaal vordert, verandert de romance. Adrian’s gevoelens voor Shadoe verdwijnen naar de achtergrond en hij verliest zijn hart en ziel aan Lindsey. Hij heeft eeuwenlang van Shadoe gehouden, het terugkeren van haar ziel om de zoveel jaar is hetgeen waar hij voor leeft naast het uitvoeren van zijn taken voor ‘the creator’ als Sentinel. Maar dan weet een mens als Lindsey hem van haar te laten houden, de vrouw waarvan hij eeuwen hield ‘op te geven/los te laten’ alsof het ‘niks’ is. Okéeeeeee dan.


Over-all vond ik de romance-ontwikkeling dus eigenlijk niet echt heel top gedaan. Toch zitten er ook zeker weten momenten in waarbij je als romanticus even een zuchtje slaakt. Momenten waarop je hartje even sneller gaat kloppen enz 😉 Het blijft Sylvia Day, dus je ontkomt er niet aan haha.

..|SCHRIJFSTIJL|..

Het verhaal is te lezen vanuit meerdere POV’s. Naast die van beide hoofdpersonages is het ook te lezen vanuit een paar bij personages. Bij sommige van deze POV’s zette ik mijn vraagtekens. Ik zag geen meerwaarde in het feit dat er vanuit hun POV te lezen was en dat vond ik wel jammer. Het was echt overbodig voor mij. Verder vind ik het lezen van verschillende POV’s wel prettig, zodat je meer inzicht krijgt in de tegen’spelers’ van Lindsay.

Door de POV van Adrian en die van Syre, de leider van de vampiers en vader van Shadoe, krijg je vanuit meerdere hoeken van de paranormale wereld te lezen hoe alles een beetje in z’n werk gaat. Ik denk wel dat als de auteur het bv. bij 3 POV’s had gehouden, ze ook meer mogelijkheden had gehad om de hoofdpersonages beter uit te werken en ik vind het jammer dat ze dat voor mijn gevoel niet gedaan heeft.

..|CONCLUSIE|..

Het erge is: ik geef het boek 2.5 sterren, wat niet echt positief is haha. En nu denk je zeker: dan ben je toch he-le-maal klaar met de serie ofniet? Maar toch twijfel ik of ik boek 2 niet alsnog ga lezen. Want ja oké, er was enorm veel wat mij stoorde aan dit boek. Veel fundamentele dingen. Dingen wat voor mij toch wel heel belangrijk zijn tijdens het lezen; dat die goed geschreven worden.

Maar ik blijf toch een nieuwsgierigheid houden na het uitlezen van dit boek. Door hetgeen wat er met Lindsey allemaal gebeurt onder andere. Maar ook de verdere ontwikkeling van bepaalde relaties onder sommige personages. Zo vond ik dus de vriendschapsband tussen Lindsey en Elijah erg leuk om te lezen en natuurlijk blijft Adrian/Lindsey ook leuk omdat ik een zwak heb voor alpha male Engelen haha.

Ik zit dus echt enorm met mezelf in tweestrijd. Waarom zou ik boek twee nog oppakken nadat ik het een negatieve rating/review gaf? Omdat er bepaalde elementen in dit verhaal/boek zijn die me blijven trekken en nieuwsgierig houden naar het vervolg. Wat ga ik nu doen? Ik heb werkelijk geen flauw idee haha. Misschien boek twee toch een herkansing geven? Om te kijken of er vooruit gang zit in het verhaal, het schrijfwerk? Time will tell..

Wat betreft het wel/niet aanraden aan jullie: Ik vind het heel lastig om hier een definitieve mening over te geven. Omdat de reden dat ik het boek 2.5 sterren gaf voornamelijk komt door de overeenkomsten met Guild Hunter en het schrijfwerk daarin voor mij vele malen beter was. Ik denk dat ik daarom ook bij dit boek vaak het gevoel had dat de fundamentele dingen niet goed uitgewerkt waren; omdat ik boeken als die van Nalini Singh al eerder las. Dus dan kan ik zeggen: skip dit boek en koop de Guild Hunter boeken bv.. Maar ik kan ook zeggen: Oordeel zelf en koop dit boek! haha. Dus, de keus blijft gewoon aan jou, zoals het hoort 😉

Voor mij geen succesvolle paranormal romance read maar tegelijkertijd eentje wat me wel nieuwsgierig houdt naar het vervolg. Erg tegensprekende gevoelens heb ik rondom dit boek en de beslissing of ik het vervolg wel/niet wil lezen.

=> Las jij dit boek al en het vervolg? Ik hoor heel graag wat jij ervan vond!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge