TAG TIME TUESDAY: Reader problems

Wat doe ik als ik een boek lees wat me halverwege nog niet bevalt? Lees ik door of stop ik? De covers binnen een serie wat ik geweldig vind matchen niet. Hoe ga ik hiermee om? Publiekelijk een boek lezen wat op het punt staat om je te laten huilen. Dat en nog veel meer dilemma’s krijg ik in de Tag Time Tuesday van vandaag voor geschoteld met de READER PROBLEMS tag. Een aantal van deze reader problems heb ik al eens aangekaart op de blog, zoals in verschillende Book Struggle Sunday posts, dus ik heb genoeg te vertellen vandaag over de volgende problemen haha..

i-cant-do-thisEhhhhhh hahaha.. Zelfde als dat ik het altijd doe: Ik heb geen flauw idee wat ik doe haha. Ik probeer elke maand een TBR stapel te maken en uiteindelijk mag ik blij zijn als ik 1 boek van die stapel ook echt gelezen heb. Ik ben een lezer wat boeken uitkiest n.a.v. de ‘mood’ die ik op dat moment heb. Zo kan ik beginnen in een ya fantasy die ik al tijden wil lezen, maar als mijn ‘hoofd’ er niet naar staat en NEW ADULT roept, dan gaat het boek aan de kant en begin ik aan een new adult.. Een tijdje terug schreef ik een Book struggle Sunday: Welk boek moet ik nu gaan lezen? HELP waarin ik dus deze struggle bespreek; het niet kunnen kiezen van een nieuw boek. Ook al heb ik geen 20.000 boeken op de TBR, het zijn er nog steeds veel te veel waardoor ik besluiteloos ben, elke keer weer. En uiteindelijk beland er een boek in mijn handen wat zonder logica gekozen is haha. Herkenbaar?

Ik leg het boek dan aan de kant. Mezelf ‘dwingen’ door te lezen helpt niet en als het op de helft nog niet is wat ik hoopte dat het was dan ga ik niet nog langer volhouden. De reden waarom een boek me niet ligt kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is dus zoals hierboven al benoemd ‘mijn mood’ en de anders is gewoon het feit dat het boek me echt niet ligt, niet mijn ding is. Zo stopte ik bijvoorbeeld in the Iron Trial van Cassandra Clare en Holly Black en weet ik 100% zeker dat ik deze ook nooit meer ga oppakken. Maar zo zijn er ook genoeg boeken waar ik aan begonnen ben, wat me op dat moment gewoon niet konden bekoren maar waarvan ik ze wel een tweede kans wil geven omdat er wel hele gave elementen in zaten. Vaak vind ik ze tijdens een re-read dan wel super! Zo las ik bijvoorbeeld City of Bones van Cassandra Clare de eerste keer tot hoofdstuk 4 en legde ik het boek aan de kant. En voor de mensen die weten hoe gek ik ben van Clare’s boeken zal dit wel heel raar zijn om te lezen haha. Maar ja, ik stopte ermee.. Kwam er niet doorheen. Een aantal maanden later begon ik opnieuw en had ik binnen een paar dagen de hele serie (de boeken die so far uit waren) uitgelezen en was ik VERSLAAFD! Gebeurt jou dat ook wel eens? Maar bottom line; als een boek me op dat moment niet ligt, leg ik het aan de kant. Er is namelijk zooooveel wat ik nog wil lezen en wat ongelezen op de kasten staat dat er altijd wel iets te vinden is wat me weet te pakken. En dan is het boek wat ik aan de kant leg een andere keer misschien wel HET boek wat me weet in te palmen.. Hoe pak jij dit aan?

Ik zou dan heeeel sneaky mijn Goodreads challenge omlaag zetten hahahahaha!
Maar als het goed is hoef ik me geen zorgen te maken over het wel/niet redden van mijn challenge want sinds ik actief meedoe aan de Goodreads challenge (2017 wordt het derde jaar) heb ik hem telkens succesvol afgerond en dat ben ik dit jaar ook zeker weer van plan! => op DEZE pagina houd ik mijn Goodreads Challenge 2017 bij! 

a25777d8-cfb3-493f-af5c-5c5e02370e22Niet haha. Hier kan ik echt N.I.E.T. tegen haha. Series waarvan de covers niet matchen of de hoogtes niet gelijk zijn: Ik wordt leip, yup. Ook over dit probleem schreef ik al een uitgebreide Book Struggle Sunday post waarin ik verder op mijn OCD tick in ga haha. => deze Struggle Sunday post vind je HIER terug. Hernieuwde uitgaves is iets waar je weinig invloed op hebt. US vs. UK edities heb je wel zelf invloed op; vooraf goed kijken wat je koopt en naar de afmetingen kijken en hier faal ik nog weleens in jammer genoeg haha. De series waarvan ik gezegend ben met niet matchende covers en/of hoogtes negeer ik vooral als ik naar mijn kasten kijk haha. Ik probeer er niet teveel bij stil te staan en dan wordt het probleem zodanig op de achtergrond geschoven dat ik het een beetje kan vergeten. Maar als ik er bewust bij stil sta kan ik wel grommen van frustratie.. grrrr..

De enige manier om ermee om te gaan is: doorstaan, overleven, het over je heen laten komen.. Want nee, stoppen kan niet meer. Daarvoor is het al te laat haha. Dan is het een kwestie van DAMAGE CONTROL. Jezelf verstoppen achter je boek en als het mogelijk is om een hoekje gaan staan of zitten waar niemand je ziet en maar hopen dat je zo geluidloos mogelijk kunt huilen en anders; You’re screwed..

YEP, re-read is the way to go.. Nu ben ik een lezer wat niet snel veel vergeet van een boek. Al helemaal niet als het om een boek gaat wat ik ge-wel-dig vond, maar tijdens het herlezen zijn er toch altijd nog kleine dingen wat je weer (her)ontdekt en dat vind ik zo heerlijk aan het herlezen van favoriete boeken. En het herlezen van een eerder deel of delen zorgt ervoor dat je echt he-le-maal in die wereld zit, dat je emoties al helemaal aangesloten zijn aan het verhaal en de personages en dan is het lezen van het nieuwe boek wat net uit kwam voor mij Nog intenser! Dus bij vrijwel alles wat nieuw uitkomt, herlees ik een eerder uitgekomen deel voordat ik aan het nieuwe boek begint. Ik zit dus ook al stuiterend te wachten op a Court of Wings and Ruin. Sowieso al voor het boek zelf, want mijn god wat wil ik dat boek graag lezen (en tegelijkertijd ben ik o zo sad dat dit het laatste boek is in deze trilogie) maar ook omdat er voorafgaand een read-a-long zal plaatsvinden! Eentje wat ongeveer hetzelfde zal gaan als de Throne of Glass read-a-long die Annabel van het Leven van een Boekenworm en ik georganiseerd hebben afgelopen jaar. We beginnen langzaam weer met plannen voor deze a Court of Thorns and Roses read-a-long en we zijn al super enthousiast! Herlees jij graag en/of doe je graag mee aan read-a-longs? => klik op onderstaand plaatje om op onze read-a-long event pagina terecht te komen!

haha dit is een leuke. Het is niet dat ik nooit uitleen, maar ik ben wel heel voorzichtig aan wie ik uitleen. Een paar boekenvriendinnetjes waarvan ik zeker weet dat net zo voorzichtig met de boeken omgaan als ikzelf, lenen regelmatig boekjes van me. Maar ik ben ook al vaak vies op de koffie gekomen met mensen die boekjes leenden en ze echt mishandelden en dat heeft me echt een trauma bezorgd.. Mijn allereerste Book struggle sunday post ging over het uitlenen van boeken! => deze kun je HIER volledig teruglezen. Dit onderwerp was mijn inspiratie voor het starten van de Book Struggle Sunday. Een onderwerp waar veel lezers vast en zeker ook veel over te vertellen hebben, niet?

Dat moment dat iemand je vraagt of je het boek hebt, zo ja, “kan ik het lenen?” In eerste instantie ben je helemaal enthousiast omdat diegene dat boek wil gaan lezen wat je zo super gaaf vond, maar dan komen je inner-booknerd struggles naar boven. Dat ‘momma bear’ gevoel wat mama’s met kids hebben(dat ze hun kindjes tegen alles willen beschermen), maar dan in boeknerd vorm. Dan gaan je Feels alle kanten uit, want ja je wil dat iedereen die boeken zsm gaat lezen, maar je wil niet dat er iets aan je schatjes komt hihi.. Ook hier verschillen de meningen al want niet iedereen vind het erg als een boek beschadigd; ik wel haha..

Het is voor mij heel tegenstrijdig, want ik ben een ‘pusher’. Ik duw de mensen boeken die ik geweldig vind nog net de strot niet af hihi. Ik vind het heerlijk om boeken aan te raden aan anderen en om mensen zsm aan’t lezen te krijgen. Maar tegelijkertijd ben ik doodsbang om één van mijn eigen boeken uit te lenen, omdat ik bang ben dat er iets mee gebeurd. Hoe denk jij hierover?

Jakkes, reading slumps.. één van de vreselijkste woorden in de book community. Iets waar je ook het liefst nooit mee in aanraking komt, maar het overkomt iedere lezer wel eens of zelfs meermaals per jaar. Ik had afgelopen jaar vaak last van dipjes en voor mijn gevoel ook last van reading slumps, maar alsnog las ik elke maand meer dan ik dacht. Aan het begin van 2016 (februari/maart) had ik wel een gigantische reading slump, eentje waar ik gewoon niet goed uit kwam. En eerlijk gezegd bestaat er ook geen remedie tegen een reading slump die voor iedereen werkt.. Wat vaak bij mij helpt is het herlezen van een favoriete serie van me, zoals the Infernal Devices van Cassandra Clare, of een tijdje minder tot niks lezen en dan maar series binge-watchen haha. Het komt zoals het komt, het is niet weg te pushen hoe graag je het ook wil. De focus even verleggen op wat anders kan goed helpen, of misschien jezelf een paar hoofdstukken per dag te laten lezen maar je moet het gewoon de tijd geven om voorbij te trekken, hoe frustrerend het ook is. Hoe ga jij om met een reading slump?

Ehm.. ik sla deze vraag even over, goed? Mensen wat mij kennen weten waarom hahahahahaa Om deze vraag toch wat inhoud te geven, refereer ik even naar een gerelateerd artikel wat meer duidelijkheid geeft in mijn koopgedrag 😉
=> Lees dit artikel: Ik ben een pre-order addict!

Dat is echt heel verschillend. Vaak lees ik ze al meteen op de release dag als ze binnenkomen en dat zijn dan met name boeken van mijn meest favoriete auteurs. Maar vaak blijven boeken ook eerst maanden lang liggen omdat ik op het moment van de release nog met een ander boek bezig ben en ik dus ook een mood lezer ben wat inhoudt dat als ik een nieuw boek kies ik afga op de ‘mood’ die ik heb op dat moment. Dus als mijn pas binnengekomen boekje me niet trekt op dat moment, trek ik net zo lief een boek van de kast wat er al maanden staat. Op deze manier blijven pre-order boekjes dus vaak toch nog een tijdje staan op de kast, oops haha. En vaak heb ik daar achteraf ook heel erge spijt van! Zo stond Reign of Shadows van Sophie Jordan, Seven Black Diamonds van Melissa Marr en a Promise of Fire van Amanda Bouchet maanden op mijn planken voordat ik ze ging lezen en ik vond ze zoooo gaaf!! En dan heb ik toch echt spijt dat ik ze niet eerder las haha..

=> herlees jij eerder uitgebrachte boeken als er een vervolg uitkomt of ga je meteen door met het nieuwe boek?

ik geef deze TAG door aan:
Kwante in Wonderland
het Leven van een Boekenworm

4 Comments

  1. Heel herkenbaar deze post! Mijn boeken moeten ook altijd matchen. En wil een aantal boeken al heel lang lezen maar steeds denk ik… Nu even niet *pakt ander boek*. Oh en ik merk vaak dat ik na een serie even een losstaand boek wil lezen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge