MEET THE AUTHOR MONDAY: ESTHER WALRAVEN

In Meet the author Monday ga ik elke keer een auteur in de spotlight zetten. Dit door middel van een Q&A met de auteurs of indien ik geen Q&A heb kunnen doen, een post waarin ik mijn ervaring met een desbetreffende auteur beschrijf, welke boeken ik las en Waarom ik zo’n fan ben van een auteur. Deze week is Esther Walraven aan de beurt, een auteur van eigen bodem! Esther is vooral bekend vanwege Daan & Nadia, een YA, die ze schreef. Verder schreef ze ook nog ‘Waarom achtbanen te gek zijn’ en is ze momenteel zelfs al bezig met een nieuw project, YAY!

thumbnail_ESTHER_WALRAVEN_MG_0110kopieIk heb Esther persoonlijk ontmoet tijdens het YA Summer Event @ van Piere in Eindhoven en ik kijk met mooie herinneringen terug op deze dag. Elke auteur die aanwezig was, nam de tijd om met iedereen te kletsen. Esther is daar geen uitzondering op en het was echt onwijs leuk om haar te leren kennen! Zo ging ik die dag met een goed gevoel terug naar huis en een gesigneerd exemplaar van Daan & Nadia. Diezelfde avond begon ik in Daan & Nadia en de ochtend erop, las ik het boek al met tranen in mijn ogen uit.

Esther Walraven is universitair docent psychologie en auteur. Ze schreef eerder Het magische wereldfeestenboek (Clavis, 2014, samen met Li Lefébure) en Waarom achtbanen te gek zijn! (Van Goor, Unieboek | Het Spectrum, 2015). Daan & Nadia is haar eerste YA-roman.

MIJN RECENSIE VAN ‘DAAN & NADIA’ VIND JE HIER

Toen ik begon met het opzetten van Meet the Author Monday was Esther één van de eerste auteurs die gelijk naar boven kwam. Zodoende stuurde ik haar een berichtje en stemde ze erin toe om mijn vragen te beantwoorden 😀 Hieronder de Q&A, enjoy!! En Esther, hartstikke bedankt voor de medewerking en hopelijk tot een volgende keer!

 1. Hoe kwam je op het idee van Daan & Nadia’s verhaal, waar kwam de inspiratie vandaan?

  De inspiratie voor Daan & Nadia kwam voort uit een ziekenhuisopname op mijn vijftiende. Ik kreeg toen een kaartje van een bekende die op een andere afdeling in hetzelfde ziekenhuis lag. Dat vond ik zo bijzonder, dat ik het kaartje altijd bewaard heb. Dat was ook de inspiratie voor ‘Daan & Nadia’. Ik wilde iets doen met een ontmoeting tussen twee jongeren in een ziekenhuis. De twee zijn totaal verschillend, maar door die ontmoeting ontstaat er langzaam een bijzondere band tussen hen. 
 2. Na het lezen van zo’n enorm mooi boek, zijn wij lezers natuurlijk heel ongeduldig om meer te lezen van je! Al een idee wanneer er een volgende boek komt? Zo ja, welke richting je ermee uit wil(of het YA boeken blijven of misschien toch een ander genre? Zo zou ik persoonlijk ook enorm graag een New adult boek zien van jou omdat je gewoon zo ontzettend mooi kunt schrijven en zeker ook zo’n moeilijke onderwerpen als kanker of Nadia’s problemen kunt en durft te benaderen. Het lijkt mij enorm gaaf om te zien hoe je een New adult boek zou schrijven, met wat oudere personages bv.)? En waar kwam de inspiratie van dit eventuele volgende boek vandaan? 

  Ik ben inderdaad alweer bezig aan een volgende YA-boek. De inspiratie daarvoor haalde ik uit het TV programma ‘Ik vertrek’, waarin gezinnen gevolgd worden die naar het buitenland emigreren. Het lijkt me voor jongeren, die vaak tegen hun wil mee moeten met hun ouders, heel moeilijk om alles wat ze hebben opgebouwd in hun eigen land te moeten achterlaten. Genoeg voer dus voor een nieuw boek. Het wordt wel weer een YA, nog geen New Adult, juist omdat het gaat over een jongere die nog te jong is om alleen te blijven wonen in het thuisland (als het een New Adult zou worden, zou mijn hoofdpersoon waarschijnlijk lekker in haar eigen land blijven wonen en is de spanning uit mijn boek verdwenen ;-). En ook de andere thema’s uit het boeken sluiten het beste aan bij wat jongere hoofdpersonen. Maar wie weet schrijf ik in de toekomst nog wel eens een New Adult, why not?

 3. Welke mooie momenten heb je als schrijver zijnde beleefd so far, dingen die je bij zijn gebleven?Sinds de verschijning van ‘Daan & Nadia’ zijn er zoveel leuke dingen gebeurd, bijvoorbeeld leesclubs, YA-middagen en signeersessies bij boekhandels door het hele land. Echt ontzettend leuk om lezers te ontmoeten en al hun vragen over het boek en het schrijfproces te beantwoorden. Ook de online leesclub van Hebban was erg leuk om te doen. Ik kreeg reacties vanuit het hele land. En het is natuurlijk ook superleuk om geïnterviewd te worden door boekbloggers. Wat me het meest bijblijft zijn de reacties van sommige lezers, die zichzelf (of anderen) herkennen in mijn verhaal. Heel bijzonder als mensen door het lezen van mijn boek een nieuwe blik op hun eigen leven krijgen of erkenning voelen voor hun eigen situatie. Of juist meer begrip krijgen voor de situatie van iemand anders. Ik vind het heel mooi als ik daar met mijn boek aan kan bijdragen.
 4. Schrijvers lezen zelf natuurlijk ook heel graag. Welke boeken zijn er in jouw boekenkast te vinden? Favoriete auteurs?

  Dat vind ik een moeilijke vraag. Er zijn zoveel goede schrijvers en mooie boeken (en maar zo weinig tijd om ze allemaal te lezen). Boeken die ik de laatste tijd las, zijn o.a. ‘Het boek van Tess’ en ‘Het 2e boek van Tess’ van Miriam Bruijstens, echte aanraders. Verder houd ik wel van de boeken van John Green (die ik trouwens pas ontdekte toen iemand zei dat ‘Daan & Nadia’ wel wat weg had van ‘The fault in our stars’). En natuurlijk ‘Oog om oog’ van Buddy Tegenbosch, super spannend, en het maakt pijnlijk duidelijk wat pesten met iemand kan doen.
 5. Naast schrijven ben je ook nog werkzaam als docente Psychologie. Hoe ziet een ‘normale’ werkdag er voor jou uit? Hoe combineer je schrijven met je werk als docente?Mijn werk als docente gezondheidspsychologie en het schrijven vullen elkaar mooi aan. Ik kan mijn wetenschappelijke kennis goed gebruiken bij het schrijven, bijvoorbeeld bij het doen van research. Praktisch gezien is het soms wel wat lastiger, omdat ik eigenlijk altijd tijd tekort kom. Ik probeer iedere avond, ook na een lange werkdag, nog een stukje te schrijven. Maar om echt op te schieten, plan ik zo nu en dan een echt schrijfweekend in. Soms huur ik dan samen met een paar andere schrijfsters een vakantiehuisje, waarin we ons van vrijdagochtend tot maandagmiddag opsluiten om aan één stuk door te schrijven. Dan schiet het lekker op!
 6. We weten dat je ontzettend veel research gedaan hebt om te zien hoe alles in zijn werk gaat (diagnoses stellen, onderzoeken en zoveel meer) en juist met zo’n onderwerp als dit: kanker en jongeren.. Dat zal ook als auteur zijnde toch een enorme impact hebben gemaakt denk ik. Wat voor impact maakte de research voor Daan & Nadia op jou?Om het verhaal van Daan & Nadia zo realistisch mogelijk te vertellen was inderdaad veel research nodig. Ik las bijvoorbeeld alles over de behandeling van hersentumoren, maar ook over de beleving van jongeren met kanker. In het geval van Nadia had ik veel aan alle informatie rondom ‘disclosure’: het delen van een groot geheim, dat je al jaren met je meedraagt, met iemand uit je omgeving, wat doet dat met je? Het meest bijzondere moment tijdens de research was de rondleiding die ik kreeg in het oncologie- en bestralingscentrum van de Maastro Clinic in Maastricht. Ik liep daar rond met Daan in mijn gedachten en dat maakte veel indruk. Dit moet hij dus allemaal meemaken, dacht ik de hele tijd. Zeer indrukwekkend.
 7. Je hebt vaker herschreven aan Daan & Nadia tijdens het schrijfproces. Nu achteraf, na de release, is er dan nog iets waarvan je denkt: dat had ik misschien toch nog anders willen doen?Oei, lastige vraag. Ik denk niet dat ik echt essentiële dingen anders zou doen. Ik had natuurlijk het verhaal anders kunnen laten aflopen, maar dan was het een heel ander verhaal, met een andere boodschap, geworden. Tijdens het schrijven heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd. Vaak schreef ik zelfs meerdere versies van bepaalde scenes, om te weten wat het beste werkte in het verhaal. En de beste versie is uiteindelijk in het boek terecht gekomen. Dus voor mij klopt het verhaal nu echt. Natuurlijk is mijn schrijfstijl wel steeds in ontwikkeling, dus wie weet denk ik over een paar jaar wel: dat zou ik nu toch heel anders doen.
 8. Hoe zou je je eigen boek omschrijven als je hem zou moeten aanraden aan een lezer? Wat kunnen ze dan vinden in het boek waardoor ze het direct zouden moeten gaan kopen? Ik heb hier in mijn eigen recensie al uitgebreid antwoord op gegeven haha maar ik ben erg benieuwd hoe jij je eigen boek zou ‘verkopen’.Daan & Nadia is een aangrijpend verhaal over twee jongeren. De een worstelt met het leven, de ander vecht tegen de dood. Maar het is geen verhaal vol ellende, het is ook een verhaal over hoop, begrip en (familie)relaties. Spreekt dit je aan en houd je van psychologische romans, dan is Daan & Nadia echt wat voor jou!
 9. En last but not least, voor de mensen die jou nog heel graag zouden willen ontmoeten; Staan er events op de planning waar je nog te vinden bent om te signeren?

  Ja, tijdens de Literatourweek (18-25 september) ben ik op diverse plaatsen in het land. Bijvoorbeeld op vrijdag 23 september bij Boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch (vanaf 16.00 uur) en op zondag 25 september waarschijnlijk bij H. de Vries Boeken in Haarlem. Ook ben ik binnenkort bij boekhandel Dominicanen in Maastricht. En als het lukt ook een keer in het noorden van het land.

Dat was Meet the Author Monday weer voor deze keer! Dankjewel Esther, ik heb echt onwijs genoten van je boek, PRACHTIG is het gewoon!!! En ik vond het echt heel leuk om de Q&A te kunnen doen. En lieve lezers, wat vonden jullie ervan? Zijn er nog auteurs die je in dit artikel zou willen tegenkomen? Let me know xx

5 Comments

 1. Wat een geweldig interview! Ik heb enorm veel respect voor Esther dat ze in haar boek het topic van jongeren met kanker aanhaalt, al zal ik het boek zelf nooit lezen… Ik heb namelijk zelf kanker gehad als baby en ik denk dat ik daardoor mijn hele leven ver weg ga blijven bij boeken die hierover gaan. Zo heb ik ook ‘The fault in our stars’ bewust genegeerd ^^; Nee, geef mij maar Fantasy 😉 Ik duim echter dat ‘Daan & Nadia’ een groot succes wordt en dat we nog veel mogen horen van Esther Walraven.

  1. Author

   O wauw, wat heftig om te horen zeg dat je al zo vroeg ermee geconfronteerd werd in je leven!! Heel begrijpelijk dat je dit soort onderwerpen in boeken dan uit de weg gaat! Het is ook zeker confronterend als lezer zijnde, ook als je er in je eigen leven nog geen ervaring mee hebt gehad, juist ook omdat Esther zo’n goede research heeft gedaan en ook nog eens werkzaam is als psychologische docente. Haar manier van schrijven en de combinatie van wat ze zelf dus heeft onderzocht over het onderwerp en haar eigen kennis, maken het echt tot een prachtig, ontroerend verhaal. Zeker confronterend ja, dus ik snap goed dat het niet voor iedereen weggelegd is om te lezen, zeker niet als het zo kortbij jezelf staat. Ik hoor zelf tot nu toe alleen maar goeds over het boek en zal er zelf ook alles aan doen om het zoveel mogelijk bekendheid te geven, want het is gewoon echt een prachtig boek ja. De schrijfstijl is ook ontzettend goed. Ik kijk echt uit naar Esther’s volgende boek <3
   melissasbookworld onlangs geplaatst…WISHLIST WEDNESDAY: #8My Profile
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge