MEET THE AUTHOR MONDAY: Chantal Straver

In Meet the author Monday ga ik elke keer een auteur in de spotlight zetten. Dit door middel van interviews met de auteurs of indien ik geen interview heb kunnen doen, een post waarin ik mijn ervaring met een desbetreffende auteur beschrijf, welke boeken ik las en Waarom ik zo’n fan ben van een auteur. Er zal misschien nog niet elke Maandag een post verschijnen, maar het is zeker iets waar ik veel meer mee wil gaan doen. Ik hoop dat jullie het leuk gaan vinden!
it's going to be awesome


We beginnen deze eerste Meet the Author Monday met Chantal Straver!
Zij hield al langere tijd zelf een blog bij (HIER te vinden) en heeft de kans genomen om een gedeelte uit haar eigen leven te herschrijven om uit te kunnen brengen als boek. Dit boek mocht ik recenseren via Uitgeverij S2, waarvoor mijn grote dank! Ik vond het een ontzettend mooi boek om te lezen met een inspirerende en motiverende boodschap dat mij echt heeft geraakt.


Toen-ik-eindelijk-durfde-Chantal-Straver-e1463929414203In Toen ik eindelijk durfde laat Chantal haar huwelijk, huis en baan achter zich om een gelukkiger leven te veroveren. Ze besluit haar hart te volgen, al weet ze niet wat de toekomst haar brengt.

Openhartig schrijft ze over haar dromen, ambities, keuzestress, overwinningen en worstelingen als twintiger. Trouw blijven aan jezelf blijkt in deze inspirerende zoektocht de belangrijkste troef.

Chantal Straver (1986) blogt sinds 2008 over haar leven. Dat deed ze onder andere jarenlang voor Viva. Dit boek is gebaseerd op haar veelgelezen blog.

Ze is tegenwoordig trainer in mentale weerbaarheid bij Doyo en oprichter van een bloeiende karateschool. Daarnaast is ze zelfstandig communicatieadviseur en schrijver.

De recensie van
‘Toen ik eindelijk Durfde’
vind je HIER.


De recensie schreef ik een tijdje terug en ik kreeg de mogelijkheid om een Q&A te doen met Chantal, waar ik heeeeel graag gebruik van maakte. Hieronder de vragen & antwoorden, enjoy! En chantal: heel erg bedankt voor de snelle reactie, antwoorden en het leuke contact!


  1. Hoe kwam je op het idee om je verhaal in boekvorm uit te brengen? We weten dat je een ontzettend leuke blog hebt(die HIER te vinden is: http://www.doyotrainingen.nl/blog/) waar je van alles deelt en wat al net zo lekker wegleest als je boek. Waar kwam de inspiratie vandaan om dit gedeelte van je levensverhaal te laten publiceren als boek?

Het begon met het idee mijn blogs te bundelen. Als afsluiten van een tijdperk (mijn twintigerjaren) waarin ik te kampen had met keuzestress, prestatiedrang, maar zeker ook heftige dingen meemaakte. Uiteindelijk is het veel meer geworden dan alleen dat. Het is nog steeds een bundel van (honderd) korte verhalen, maar meer dan de helft heb ik nieuw geschreven. In een boek kon ik veel meer de diepte ingaan, de pijn achter een besluit bloot leggen. Op internet zou de context van één verhaal compleet verloren gaan, in het geheel van een boek durfde ik te vertellen over mijn scheiding, de moeilijke tijd op mijn werk, hoe ik achter mijn grote liefde aanging. In het boek lees je nu de groei van een kwetsbaar meisje die met vallen en opstaan een steeds weerbaardere vrouw wordt.  

  1. Hoe is het schrijfproces je afgegaan? Zou je graag meer willen schrijven, bijv. ook fictieve verhalen?

In het proces werd ik geholpen door Harminke, wat heel bijzonder is want zij heeft ook schrijvers als Kluun geholpen. Het was heel mooi en soms ook pijnlijk om terug te gaan naar sommige momenten in mijn leven en mijn verhaal met al die gevoelens op te schrijven. Ik zou zeker meer willen schrijven. Het bloggen heeft een jaar stil gelegen door het schrijven van het boek en ook door de komst van mijn baby. Mijn oude blog is met het verschijnen van het boek uit de lucht gegaan en ik ben opnieuw begonnen met bloggen op de website van mijn onderneming (Doyo Trainingen). Een nieuwe start. In de toekomst zou ik graag nog een boek willen schrijven, waarschijnlijk in heel andere vorm en waarschijnlijk ook fictie.

  1. Welke mooie momenten heb je beleefd so far omtrent het uitbrengen van je boek? Dingen die je zeker bij zullen blijven.

Ik vond het doodeng toen mensen daadwerkelijk mijn boek gingen bestellen en lezen. Ik weet niet wat ik van te voren had verwacht, ik was vooral bezig met het afmaken ervan en een baby op de wereld brengen. En toen ineens volgde er een golf van reacties op mijn verhaal. Het is een heel persoonlijk verhaal. Iedereen kan er van alles vinden. In korte tijd ontving ik zoveel mooie berichten. Bekenden herkenden heel veel in het boek en zelfs mensen die ik niet ken vonden er inspiratie in. Boekenbloggers schreven recensies en gaven me 4 of 5 sterren. Ik ontmoette heel veel nieuwe mensen en juist ook heel veel mensen uit een ver verleden. Elk berichtje dat ik ontvang koester ik. Ik blijf het heel bijzonder vinden als iemand mijn boek leest. 

  1. Lees je zelf ook graag? Welke boeken zijn er in je eigen boekenkast te vinden? Favoriete auteurs?

De afgelopen jaren kwam ik bijna niet aan lezen toe. Echt heel zonde, ik verslond vroeger zóveel boeken. Ik probeer deze zomer wat minder met social media bezig te zijn en wat meer in rust te gaan lezen. Daar heb ik ook behoefte aan. Mooie boeken vind ik ‘Ik haal je op, ik neem je mee’ van Niccolò Ammaniti, ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon en de boeken van Khaled Hosseini. Allemaal heel anders, maar wel allemaal met heel veel gevoel, liefde en originaliteit geschreven. 

  1. Na de laatste pagina in je boek, ging je leven gewoon door natuurlijk.. Hoe ziet jouw leven op het moment eruit voor jou?

Haha, dat klopt! Het voelt echt alsof ik in een heel andere fase zit, met onze kleine Boris erbij. Gek genoeg heb ik meer rust gevonden in alles wat ik doe en wie ik ben. Ik ben heel erg verliefd op mijn gezinnetje en met meer focus in mijn ondernemingen bezig. En ik heb heel veel zin om meer te gaan bloggen! Soms maak ik aparte dingen mee, als nieuwe moeder. Ik merk dat ik ineens met zoveel meer meningen van anderen te maken heb. Met een kind kan ik vaak niet meer geruisloos, anoniem achter de zonnebril en snel van de ene naar de andere bestemming toe rennen. Een kind brengt de wereld dichter naar me toe en ook daar heb ik dan mee te dealen. Ik vind het leuk om ook dat met anderen te delen.  

  1. Ik zelf vond jouw boek een inspiratie en motivatie om te lezen en ik denk echt serieus dat je heel veel andere lezers met je verhaal ook geïnspireerd hebt. Was het je bedoeling om zo’n boodschap af te geven met het uitbrengen van het boek?

Wauw, wat leuk om te horen zeg! Dank je wel! Het was wel mijn bedoeling om het boek klein en dicht bij me zelf te houden, in de hoop dat anderen die met soortgelijke worstelingen dealen er in ieder geval herkenning in zouden vinden. En wellicht zelfs aan het denken te zetten over de eigen situatie. Heel grappig: er kwam een meisje op mijn boekpresentatie. Toen ik met haar kennismaakte, vertelde ze dat zij ook verliefd was op haar twintig jaar oudere karateleraar. Haha, dat was wel heel letterlijk qua gelijkenis. 

  1. Hoe zou je je eigen boek omschrijven als je hem zou moeten aanraden aan andere lezers? Wat kunnen ze vinden in het boek waardoor ze het boek direct zouden moeten gaan kopen? Ik schrijf er in mijn eigen recensies altijd zinnen vol mee; WAAROMMM je dit boek MOET kopen. Ik ben erg benieuwd hoe jij je eigen boek zou ‘verkopen’ 😉

Wat ik van veel andere lezers hoor: het boek leest heel gemakkelijk en snel weg. Honderd kleine hoofdstukken, waarin ik levensveranderende beslissingen bijna terloops breng. Het gaat over meer dan mijn huwelijk, huis en baan opgeven voor mijn zoektocht naar geluk. Het gaat over geluk vinden in de kleine dingen, momenten en ontmoetingen met wildvreemden en verantwoording nemen voor de keuzes die ik daarin neem. Wie dit MOETEN lezen? Vooral twintigers en dertigers die kampen met keuzestress, prestatiedrang en niet willen onderdoen voor de verwachtingen. Of mensen die vastzitten in een situatie – in de liefde of op het werk – of het gevoel hebben niet ten volste te leven, het gevoel dat er iets mist… ik hoop dat mijn vallen en opstaan hen inspireert voor datgene te gaan waarvoor zij hier op de wereld zijn, voor datgene waarvan je niet kan slapen door alle adrenaline die je voelt, voor datgene waarvoor je ‘s ochtends je bed uitspringt. 


Het interview met Chantal was voor mij een eerste ervaring en ik vond het erg leuk om te doen. De komende weken gaan we o.a. nog deze auteurs tegenkomen in de Meet the author Monday: Esther Walraven van DAAN & NADIA! En Rebecca Yarros van de FLIGHT & GLORY serie, waarvan de eerste twee boeken al bij Zomer & Keuning zijn vertaald (onverminderd & onbereikbaar). Dus dat zijn alweer hele leuke vooruitzichten!! En ik ben de auteurs echt enorm dankbaar dat ze de tijd willen nemen om mijn vragen te beantwoorden, echt te gek! Welke auteurs zou jij hier nog graag voorbij willen zien komen? En wie weet kan ik ervoor zorgen dat ik in de mogelijkheid ben om iets te regelen 😉

Liefs Melissa
Be your own kind of Beautiful

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge