RECENSIE: Shadow and Bone van Leigh Bardugo

Shadow and Bone Book Cover Shadow and Bone
#1 The Grisha
Leigh Bardugo
Young Adult, Magic, Fantasy
Square Fish
7 mei 2013, eerste uitgave 5 mei 2012
paperback
372

Surrounded by enemies, the once-great nation of Ravka has been torn in two by the Shadow Fold, a swath of near impenetrable darkness crawling with monsters who feast on human flesh. Now its fate may rest on the shoulders of one lonely refugee.

Alina Starkov has never been good at anything. But when her regiment is attacked on the Fold and her best friend is brutally injured, Alina reveals a dormant power that saves his life—a power that could be the key to setting her war-ravaged country free. Wrenched from everything she knows, Alina is whisked away to the royal court to be trained as a member of the Grisha, the magical elite led by the mysterious Darkling.

Yet nothing in this lavish world is what it seems. With darkness looming and an entire kingdom depending on her untamed power, Alina will have to confront the secrets of the Grisha . . . and the secrets of her heart.

Een geweldige world building met een sterke storyline en alleen maar interessante personages. Dit is weer zo’n boek wat helemaal ‘mijn ding’ is binnen het YA genre en het krijgt 4.5 sterren van mij! Ik hoorde en las al een jaar lang erg uiteenlopende meningen over deze boeken en had ze bewust nog even laten liggen. Boek 2 en 3 moeten zelfs nog aangeschaft worden, waar ik nu dus natuurlijk geeeen geduld meer voor heb.. Wil ze ASAP hihi. Wat heb ik er nu spijt van dat ik Shadow and Bone zolang op de kast heb laten staan, want dit boek had ik veel eerder willen lezen had ik geweten dat het zo gaaf was!

Het is in het begin even goed de aandacht erbij houden, want er zitten best wat onbekende woorden/beschrijvingen in en de mensen met gaves zijn opgedeeld in vrij veel ‘klasses’ en verschillende benamingen dus dat moet je gelijk goed opslaan om niet in de war te komen hihi. Dat was dus het enige wat me stoorde aan het begin van het boek. Dan werden er dingen genoemd en je had geen idee waar ze het over hadden. Het werd dan soms pas in een paar hoofdstukken erna beschreven en dan had ik echt zoiets van okeee, waarom niet gelijk? Maar dat was vooral in het begin even, hierna had ik daar eigenlijk geen last meer van. De wereld zelf is, als je hem eenmaal hebt leren kennen, echt geweldig om te lezen. Wat een amazing world building, Vol met magie en fatasy. Leigh Bardugo heeft iets prachtigs neergezet met dit boek! Toch hoop ik wel nog op meer diepgang binnen de wereld, maar ik houd hoop voor het volgende boek. Dat wat ik nu al te lezen kreeg, was in ieder geval genoeg om van te smullen. Ik heb er in ieder geval een nieuwe Fandom bij <3
61eed88f07c959f23bb2daba006da06d


Alina, het hoofdpersonage. Ze komt over als een soms zelfs angstig en onzeker meisje wat haar plek in de wereld nog niet gevonden heeft. Gaandeweg, als ze haar gave leert kennen en gebruiken, bloeit ze op en gaat ze haar ware Ik meer en meer ontdekken. Tijdens haar verblijf bij the Darkling merk je wel nog steeds dat ze een beetje een push-over is en snel beïnvloedbaar is door the Darkling bv. Maar richting het eind van het boek staat deze dame al een heel stuk zelfverzekerder in haar schoenen ondanks dat haar toekomst op dat moment een groot vraagteken is vol gevaar en achterom kijken.. Een personage waar ik in eerste instantie even huiverig voor was, maar waar ik van ben gaan houden. Ik kan niet wachten om te zien wat ze gaat bereiken!


“I’m not like you, Mal. I never really fit in the way that you did. I never belonged anywhere.”
“You belonged with me,” he said quietly.
“No, Mal. Not really. Not for a long time.”


Dan leren we ook al aan het begin van het boek Alina’s beste vriend, Mal, kennen. Alina en Mal zijn wezen en samen opgegroeid.Jammer genoeg worden ze op een gegeven moment gescheiden waardoor we niet heel veel meer te zien kregen van Mal, maar toch heeft hij me, met name door het tweede gedeelte van het boek, weten in te palmen! Ik kan niet wachten hoe hij zich verder ontwikkelt in boek 2.
416286ebc7a06cc73b8de2abb3be1f19


Dan hebben we nog The Darkling. Een hele tijd gemengde gevoelens gehad over dit personage waaronder intense fangirl Feels, maar dat draaide op een gegeven moment helemaal om. Waar ik stiekem niet op hoopte of had verwacht maar wel gebeurde hihi. Desondanks blijf ik hem nog steeds een geweldig personage vinden. Hij heeft voor een lezer zijnde een zekere aantrekkingskracht door de intensiteit die hij overbrengt en dat vind ik echt helemaal geweldig! Ik wil verder niet teveel ingaan op het personage omdat ik bang ben dat ik dan automatisch dingen spoil. En de bijpersonages, zoals Geyna, vond ik ook allemaal heel leuk om tegen te komen. Ze waren uitgebreid genoeg geschreven dat ze echt hun eigen persoonlijkheid hadden en een toevoeging waren voor het verhaal.
download


De romantiek in het boek vond ik ook heel fijn gedoseerd. Je leert Alina kennen die stiekem gevoelens heeft voor haar beste vriend en moet toezien hoe hij door de jaren heen met andere meiden was. Dan komt Alina bij the Darkling terecht en hij laat haar dan dingen zien en voelen die nieuw en spannend zijn voor haar en op die momenten was ik ook helemaal hooked aan the Darkling, net als Alina. Toch bleef ik stiekem hoop houden voor Mal.. Het enige wat ik hier verder nog op zeg is dat ik het tweede gedeelte van het boek romantisch gezien dus echt nog beter vond. Een aanslag op mijn Feels!!!!!


Vanwege de nog net niet genoeg uitgebreide world building en de ietwat verwarrende start van het boek geef ik het 4.5 sterren ipv 5 bij nader inzien (ik gaf het eerst 5 sterren maar nu ik zo de recensie aan’t schrijven was heb ik het toch bijgedraaid hihi) Maar op die punten na kan ik niet anders zeggen dan dat dit een GEWELDIG boek is wat ik elke YA reader kan aanraden, zeker als je gek bent op magische en fantasy elementen! Wauw gewoon!! Ik kijk dus echt vol ongeduld uit naar Siege and Storm. Die komt dus hoog in mijn wishlist te staan.
Las jij Shadow and Bone (Schim en Schaduw in NL) nog niet en denk je nu van : JA, het spreekt me aan en ik wil hem toch eigenlijk ook wel heel graag gaan lezen! Bestel hem snel!!

Liefs Melissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge