GASTBLOG: Brainstorm bij Uitgeverij Moon door Jenny Buijs

Oke voordat ik begin over de brainstorm van Moon, zal ik me eerst even kort voorstellen. Ik ben Jenny, 25 jaar en boekenworm in hart en nieren (duh, anders zou ik hier niet zijn). Mijn boek interesses vallen recht in het straatje van Melissa dus we zijn sinds we elkaar hebben leren kennen vaak genoeg samen aan het fangirlen. Ons meest recente buddy read en freak out moment: ACOMAF. Geloof me als ik zeg dat Melissa niet alleen haar, maar ook mijn gevoelens perfect heeft verwoord in haar recensie. Maar ik dwaal af, genoeg over ons: De brainstorm van Uitgeverij Moon. Melissa was eigenlijk zelf ingeloot voor het evenement maar de kleine hummel in haar buik zorgt voor flink wat ongemakken helaas, dus mocht ik namens Melissa de brainstorm bijwonen.

Ik was nog nooit bij uitgevers langs geweest, want de meeste zitten niet erg in de buurt, dus dit was compleet nieuw voor mij, maar des te meer zin had ik er in. Ik had alleen geen enkel idee wat ik moest verwachten dus ik was zelfs een beetje zenuwachtig. Maar bij binnenkomst vond ik het al meteen super leuk. We zaten met best een grote groep, 16 meiden, plus iedereen van Moon YA om een grote tafel en we begonnen eigenlijk gelijk aan de brainstorm. Sandra van Mook was aanwezig en deed samen met de hoofdredacteur van Moon het woord. Ze vroegen ons één voor één waar we Moon van kenden en wat we de plus en minpunten vonden aan de uitgeverij. Voor mij was het pluspunt toch wel de mooie covers. Voor me lagen deel 1 en 2 van Magisterium van Holly Black en Cassandra Clare en die vond ik echt onwijs mooi. Vooral de kleur van de zijkant van de bladzijdes. Een minpunt kon ik eigenlijk niet echt bedenken. Het minpunt wat door de anderen voornamelijk genoemd werd was dat Moon soms halverwege een serie stopt met vertalen. Maar hier kan Moon zelf eigenlijk niet echt iets aan doen. Als de boeken te weinig lezers hebben en dus niet genoeg verkocht worden, dan kan een uitgeverij natuurlijk niet doorgaan met het vertalen van de boeken. Er werden bedragen genoemd van wat het hele vertaal en uitgeef proces kost, maar daar viel mijn mond best wel van open. Dus hoe jammer het ook is, geef een uitgever nooit de schuld van deze situatie.

20160503_162103
Na dit openingsrondje vroeg Moon onze mening over allerlei zaken. Wat ze beter konden doen, wat voor evenementen ze zouden moeten organiseren, wat het allemaal mag kosten. En nog veeeel meer. Iedereen die tips had mocht dit laten horen. En zoals je je kan voorstellen, met 16 boekennerds in een ruimte, komen er dan genoeg ideeën op tafel. Mijn eigen belangrijkste punt wat ik aangaf is dat ik vind dat er met deze evenementen ook wat meer rekening gehouden moet worden met de niet-bloggers. Dit naar aanleiding van de hoeveelheid bloggers ik aan de tafel zag zitten. Natuurlijk zijn uitgevers zonder bloggers nergens in deze tijd van social media, maar persoonlijk vind ik het oneerlijk dat wij lezers hierdoor minder kans krijgen om bij zo’n evenement aanwezig te zijn. (Ik schaar mezelf ook onder het kopje lezers, want een gastblog maakt nog geen blogger)


9d72af256333c8090e8e868302d8461f

Uiteindelijk denk ik dat Moon veel gehad heeft aan onze ideeën. Alles werd door meerdere mensen genoteerd dus ik ben er zeker van dat ze er ook echt iets mee gaan doen. Wie weet zien we ooit Cassandra Clare of Richelle Mead nog wel in Nederland. A girl can dream, right? 😉

 

 


Aan het einde kregen we nog een goodiebag met hierin onder andere het boek Did I Mention I Love You van Estelle Maskame, en MAN wat was ik blij dat dit boek erin zat. Ik ben namelijk onwijs fan van de DIMILY trilogie en hoop dat de boeken ook hier in NL heel goed aanslaan. Melissa zal jullie ongetwijfeld vertellen wat zij vond van het boek zodra ze hem uit heeft. Ben stiekem al aan het duimen dat ze net zo verslaafd raakt aan de serie als ik. Volgende maand komt Estelle Maskame naar Nederland en ik MOET hier natuurlijk bij zijn. Ik hoop dat dit gaat lukken en wie weet kan ik jullie dan nog een verslag geven van die dag. Moet wel alvast een waarschuwing geven: Ik ben heeeel awkward met auteurs. Heb ooit een signeersessie van Richelle Mead bijgewoond in New York , en laten we zeggen dat dit geen ontmoeting was om over naar huis te schrijven.

Screenshot_2016-05-10-14-26-11-1

Verder mochten we nog een boek kiezen uit de stapel die Moon voor ons had klaargelegd en ik heb gekozen voor Dans van Schaduwen van Yelena Black. Ik kende dit boek nog niet maar de cover trok me meteen. Ben heel benieuwd!

Wie weet tot volgende maand, en veel leesplezier allemaal!

Liefs,

Jenny

4 Comments

  1. best interessant om te lezen! wist ook niet dat vertalen zoveel kost dat je ervan schrikt 😮 en je goodiebag is ook leuk!! looks good <3

    1. Jaaa ik was ook erg verbaasd over dat bedrag! De goodiebag was super inderdaad. En dankjeLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge